Project tuin: deel 3 t/m 12 voorjaar 2020 (achtertuin)

Ik zou natuurlijk kunnen beginnen met welgemeende excuses over het uitblijven van tuinupdates, maar ik geloof niet dat ik het ga doen.

Van te voren had ik me een heel ambitieus doel voorgenomen, ik zou de gehele tuinverbouwing gaan verslaan op mijn blog. Dat deed ik dus niet, verder dan het ontwerp ben ik nooit gekomen. Jammer maar helaas, de prioriteiten lagen elders.
Gelukkig lag de verbouwing tussendoor niet stil!Fast Forward naar april 2020, de tuin is (bijna) af.
Ik begin even met wat er nog moet gebeuren, dat is namelijk een tamelijk kort lijstje!

 1. Buitenkeukentje maken, niets bijzonders hoor. Spoelbakje voor water en de barbecue wordt verwerkt in het keukenblad.
 2. Loungeset voor onder de overkapping


That's it, dan is het klaar! Zo heerlijk na anderhalf jaar verbouwen.

Ik begin even met wat je niet kunt zien, dat is het bewateringssysteem. Zoals je misschien wel weet, en anders weet je het nu, ligt ons huis aan het water. Voor ons was het een logische keuze om de tuin daarmee te sproeien, waarom schoon drinkwater over je tuin sproeien als er meer dan genoeg slootwater voor handen is? Dus onder onze voor- en achtertuin liggen meters met slang.

In de voortuin hebben we gekozen voor een druppelsysteem en in de achtertuin komen van die sproeiertjes naar boven. Dit systeem is gekoppeld aan een computertje waarop je in kunt stellen wanneer de tuin gesproeid wordt. Dat doen we altijd als de zon onder is, je wilt niet dat je planten verbranden, maar ook weer niet te laat want de pomp die het slootwater oppompt maakt wel wat geluid en we willen geen burenruzie. Regent het een periode? Dan zet je het sproeien gewoon uit. Simpel!
Wat nog meer onder de grond loopt is de elektra. We hebben stroom op de steiger, onder de overkapping en nog aan de buitenkant van de garage. Ideaal voor onder andere die pomp, verlichting, een muziekje, noem maar op.
Naast slootwater hebben we ook kraanwater, om een zwembadje te kunnen vullen en om in de toekomstige keuken te gebruiken.

Boven de grond dan. We hebben ervoor gekozen om nergens tegels te nemen, beter voor de afwatering en ik vond het ook gewoon mooier.
Wat we wel hebben is het volgende:

 • Gras (speelgazon)
 • Grind (Limburgs wit)
 • Steiger aan het water van hardhout, dan kan het niet rotten
 • Terras aan het huis met de ondergrond van hardhout en de opbouw van Douglas
 • Overkapping en de pergola zijn zijn ook van Douglas.
 • Een ingegraven trampoline, perfect voor de meiden, ze hebben er al heel wat uren plezier van gehad. 

De druif loopt voorzichtig uit

Bij alle palen van de pergola staat een druif, het is de bedoeling dat de staaldraden straks volledig begroeid zijn met druif en een natuurlijk dak vormen. 

Terras van douglas, dakplataan als natuurlijke parasol (over een paar maanden als hij in blad staat)

Beplanting:
Ik wilde een tuin die het jaarrond mooi is, altijd iets in bloei en aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Ook wilde ik dat de tuin één geheel zou worden met het huis. Ik ben bijvoorbeeld een groot fan Engelse tuinen, maar omdat ons huis nogal een blokkendoos is (hallo jaren '70) vond ik dit niet mooi combineren. We zijn daarom gegaan voor strakke lijnen en alleen witte bloeiers. 
Wat hebben we geplant?
Fruitbomen, in leivorm:
 1. vijg
 2. peer
 3. appel
 4. kers
 5. perzik
 6. pruim
 7. druiven, die groeien over de pergola bij de garage.
De kiwi mag de garagemuur overnemen

De begroeiing in de border is nu nog laag, maar over een paar maanden zal ik een update plaatsen, dan zul je zien wat een paar maanden met een tuin doen! In het nestkasje op de achtergrond zijn nu koolmeesjes aan het nestelen, zo leuk!


Bomen:
 1. leiplatanen (staan in de voortuin, die houd je tegoed)
 2. dakplataan (die groeit uit de tafel als natuurlijke parasol)
 3. treurwilgen aan de waterkant, er stond een hele oude treurwilg die helaas weg moest omdat hij van binnen helemaal rot was. 

Vaste planten en heesters:
Ok, megaveel linkjes. Ik heb lang niet alles op internet besteld, maar in deze tijd lijkt dat me de veiligste manier van planten kopen. Sommige linkjes zijn affiliate, als je daarop klikt krijg ik een (heel) klein percentage.

Deze blogpost is lang niet volledig, ik weet dat ik van alles vergeten ben te vertellen en ik heb niets verteld over de oprit en de voortuin. Al die informatie bewaar ik voor een volgend blogje, anders wordt het allemaal veel te veel informatie.
Heb je een vraag? Opmerking? Laat het me hier of op instagram weten, ik probeer altijd te antwoorden.

Reacties

Populaire posts

Bol