Project tuin, deel 2. Het tuinontwerp.

Inspiratie.
Bron
Vorige keer liet ik je de beginsituatie zien, hoe we de tuin aantroffen bij de aankoop van het huis en hoe dit het afgelopen jaar verslechterde.
Dit was wel een eyeopener voor ons. Ik houd van tuinieren, dacht ik, in de vorige tuin had ik een moestuintje, plukbloemen, gras en een aantal bomen. Dat bijhouden vond ik echt leuk en bovendien ontspannend. Deze nieuwe tuin vond ik een crime, ik werd er oprecht ongelukkig van om er te zijn. Zó veel planten die zo veel onderhoud vroegen, kleine waaltjes waar bizar veel onkruid tussen groeide. Geen schaduwterras en de meeste planten en bloemen vond ik ook nog eens niet mooi. De kinderen konden er niet spelen en lekker buiten eten was nauwelijks te doen.Dit alles deed ons besluiten om de tuin rigoureus te gaan aanpakken. Het is onze bedoeling om toch minstens 25 jaar in dit huis te blijven wonen het is dus investeringstechnisch (lekker woord wel) ook te verantwoorden. We gaan het nu een keer héél goed aanpakken en hoeven het dan de komende jaren alleen bij te houden.
Op het moment dat dit besloten was werd het leuk, want dan kun je daadwerkelijk plannen gaan maken. Ik maakte een gedeeld Pinterestbord waar we allebei onze ideeën op kunnen bewaren, maar je kunt vast wel raden wie uiteindelijk dat hele bord volgepind heeft ;).
Zo uit het huis de tuin in, bron onbekend helaas. 

Aan het water onder de bomen. Ook hier helaas geen bron. 

Met al deze inspiratie heb ik er potlood en papier bijgepakt. In dat soort zaken kun je duidelijk merken dat ik uit '83 ben. Ik kan dat gewoon niet op de computer doen. Ik moet dat zelf tekenen.
Ik pakte dus gewoon een A4tje en begon ruwweg ons huis en garage neer te schetsen. Toen ik dit later na ging meten bleek maar weer dat ik soms echt geen idee heb wat ik aan het doen ben. Ik had het huis veel te groot en de tuin veel te klein getekend.

Voor het idee maakt dat niet uit, ik had in grote lijnen wat ik terug wil zien. Een vlonder waar we vanuit huis zo op kunnen stappen, dus zonder hoogteverschil. Een steiger aan het water, een pergola vol met druiven aan de garage vast, beton en grind om het huis heen. Lei- en dakplatanen, hortensia's, grassen, treurwilgen, fruitbomen en een trampoline voor de kinderen.
Tjerk voegde hier nog een overkapping aan toe en ging vervolgens een stuk professioneler aan de slag dan ik en hij is maar een half jaar jonger(!). Hij tekende het wél in zo'n mooi programma, rekende precies uit hoeveel palen, planken, schroeven, grind enzovoorts er besteld moest worden. Zo knap vind ik dat. Ik kom echt niet verder dan verzinnen. Een oppervlakte uitrekenen wil ook nog wel lukken, maar verder? Een steiger die boven het water zweeft? Nee, geen flauw idee hoe je uitrekent of hij ons allemaal gaat houden. We vullen elkaar dus mooi aan.

Zoals je ziet staat niet alle beplanting in deze tekening, sterker nog. Alleen de treurwilgen en het gras zijn terug te vinden. De beplanting is namelijk weer mijn afdeling. Ik ben met de vierkante meters, die we nu mooi overzichtelijk hebben, na gaan zoeken hoeveel we van alles nodig hebben en dit is de tussenstand:

  • 334 hortensia's
  • 118 beukenhaagjes
  • 15 leiplatanen
  • 2 dakplatanen
  • 2 treurwilgen

en zo gaat de lijst nog wel even door. Ik blijf er veranderingen in aanbrengen, net zo lang tot het in mijn hoofd perfect is.

Dit is dus hoe wij een tuinontwerp gemaakt hebben, zonder tussenkomst van een tuinarchitect of hovenier. Gewoon zelf, gezond verstand, stapels tijdschriften en Pinterest. Net als de 'gewone' verbouwing dus.

Reacties

Populaire posts

Bol