Kerst DIY voor kinderen en klunzen

Zoals ieder jaar krijg ik, net als de rest van Nederland, zodra de Sint het land uit is de kerstkriebels. En die kriebels gaan dan vaak gepaard met iets maken en/ of versieren.
Daarnaast hou ik erg van bakken (en eten) dus één en één is dan al snel twee.

Ik wilde een DIY maken die je eenvoudig met je kinderen kunt maken op een witte kerstochtend (of natte zaterdagmorgen begin december).

Kransen zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met kerst, dus ik besloot een krans te bakken. Geen traditionele tulband, alhoewel dat natuurlijk ook altijd een succes is, maar een koekjeskrans. Leuk voor de kinderen, koekjes steken en leuk voor mamma om foto's van te maken.

Aldus geschiedde. Ik zocht een simpel koekjesrecept op:

300 g tarwebloem
150 g fijne kristalsuiker
8 g vanillesuiker (zakje)
250 g ongezouten roomboter
1 middelgroot ei

1. Zeef de bloem boven een kom en meng de kristalsuiker en de vanillesuiker erdoor. 
2. Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn. 
3. Splits het ei en voeg de dooier toe aan het bloemmengsel. 
4. Kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg (dit liet ik mijn Kitchenaid doen). 
5. Vorm een deegbal en leg deze verpakt in plasticfolie, 30 min. in de koelkast. 

6. Verwarm de oven voor op 175 °C.
7. Bestuif de werkvlak en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik. Steek met een vormpje kerstfiguurtjes uit het deeg. 


8. Leg de koekjes met overlap in een kransvorm op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in midden van oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. 

Til het bakpapier met de koekjes van de warme bakplaat (anders gaat het bakproces door) en laat de koekjes minstens 30 min. afkoelen. En toen ging het mis. Ik wilde met mijn krans naar de kast lopen om hem op te hangen om te kunnen fotograferen. En ik struikelde. Over die k*tschoenen die ik zo leuk had neergezet voor de foto bovenaan dit blog.
Flink balen natuurlijk, een helft was nog fotografeerbaar, de rest lag door het hele huis in kruimels...


Van de restjes van het deeg draaide ik snel een nieuwe krans (er moest inmiddels gehaast worden, het leven gaat door en zwemles ook).
Stapje voor stapje liep ik met deze nieuwe krans naar de plek des onheils en hoezee. Ik redde het om hem te fotograferen ;).Keerzijde van dit klunzige verhaal, we konden meteen proeven hoe de krans smaakte. Zo'n perfect gelukte krans opeten is toch een pijnlijk verhaal voor de makers. En ja, hij was heerlijk!

Vorig jaar maakte ik ook al een hele simpele kerst DIY, zo simpel dat je zestien keer kunt struikelen en dan is hij nog heel.
Ik neem hem snel met je door.
1. Scoor een simpele kledinghanger (tip: de stomerij)

2. Een bos eucalyptus (mijn voorbeeldfoto's zijn met gras, maar de techniek blijft hetzelfde)
3. Buig je hanger ruwweg in een cirkel

4. Onder het hangertje is een versmalling waar je de takjes tussen kunt klemmen

5. Werk de hele cirkel af

6. Indien nodig even met een touwtje vastzetten

7. Voila! Easy Peasy kerstkrans die heerlijk ruikt en leuk staat!

Mocht je een wat verder gevorderde DIY'er zijn, er zijn nog 17(!) andere bloggers die zich speciaal voor kerst aan een DIY waagden. Waaronder Andrea van Livinghip. Zij maakte deze hele toffe kerstboompjes van bladmuziek. En Inge van Stijlinge gaat een DIY maken die ik zeker ook ga maken. Simpel en kerstig!
Reacties

Populaire posts

Bol