Millionaire shortbread

Het is weer tijd voor een lekkerder dan lekker recept. Het duurt even om te maken, kost wat geduld. Maar geloof me, het is het zo ontzettend waard!


Men neme:

Voor de bodem:
180 g bloem
70 g suiker
1 tl vanille extract
100 g roomboter
snuf zout

Voor de karamel:
50 g roomboter
400 g zoete, gecondenseerde melk
4 el bruine basterdsuiker

Voor de bovenlaag:
100 g pure chocolade
100 g melkchocolade
schepje zeezoutTo do:
1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een vorm van ongeveer 20 bij 30 cm met bakpapier.
2. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, zout, suiker en het vanille extract. Kneed tot een samenhangend deeg (of laat de keukenmachine dat doen). Druk het deeg in de bakvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem.
3. Zet de vorm in de oven en bak 15 tot 20 minuten, totdat de bovenkant licht goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
4. Smelt voor de karamel de boter in een steelpan en voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op een laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 10 tot 15 minuten koken terwijl je blijft kloppen. Zorg dat je de pan niet alleen laat, de karamel brandt dan aan en je krijgt stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien. Niet proeven, je verbrandt je tong en dat doet heel erg lang zeer, geloof me :(
5. Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocolade erover gaat gieten, anders mengen de lagen.
6. Smelt de pure- en de melkchocolade au bain marie. Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is.
7. Strooi, als de chocolade nog vloeibaar is er wat zeezout overheen.

Afgekoeld? Aanvallen!

Enjoy! X
Reacties

Een reactie posten

Populaire posts

Bol