Kersttulband met bitterkoekjes, Amaretto én chocolade.

Ja, inderdaad. Bitterkoekjes, Amaretto én chocolade. Als er dan toch een tijd van het jaar is wanneer je uit moet pakken dan toch zeker met kerst.

Deze tulband is heerlijk bij de koffie maar ook zeker als nagerecht, bolletje ijs en een glaasje Amaretto erbij en je hoort even vijf minuten niets meer.
Wil je hem maken? Dit heb je nodig:

  • 250 g bitterkoekjes
  • 175 ml amaretto
  • 200 g pure chocolade 72%
  • 250 g boter
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el poedersuiker om te bestuiven
En dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. 
  2. Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem of poedersuiker
  3. Doe de bitterkoekjes in een kom en besprenkel met de amaretto. 
  4. Laat 10 min. staan. 
  5. Breek ondertussen de chocolade in stukjes en doe in de keukenmachine. 
  6. Voeg de bitterkoekjes met amaretto toe en maal 10 sec. 
  7. Doe de boter met de suiker in een kom en klop met een mixer in 5 min. tot een luchtig mengsel. 
  8. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. 
  9. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal door het beslag is geklopt. 
  10. Zeef het bakmeel boven het beslag en spatel luchtig door. 
  11. Meng het bitterkoekjesmengsel snel maar voorzichtig door.
  12. Schep het beslag in de tulbandvorm en dek deze losjes af met aluminiumfolie. 
  13. Bak de tulband in het midden van de oven in ca. 1 uur bruin en gaar. 
  14. Verwijder de folie na 30 min. 
  15. Controleer na 50 min. op gaarheid met de satéprikker. 
  16. Als de prikker er schoon uit komt, is de cake gaar. Laat de tulband afkoelen in de vorm. 
  17. Zet een bord of platte schaal omgekeerd op de tulband en keer om, zodat de cake uit de vorm komt. Laat in 1 uur en 30 min. volledig afkoelen. 
  18. Bestrooi voor het serveren met de poedersuiker.
Mijne kwam bijzonder slecht uit de vorm, ik had namelijk niet het geduld om te wachten tot hij goed afgekoeld was. Gelukkig hadden we stap 18 en kon ik het nog redelijk verhullen ;)

Dus, zoek je een makkelijke maar overheerlijke variatie op de klassieke kersttulband? Zeker dit recept gebruiken. En komt hij beroerd uit de vorm? Poedersuiker to the rescue!

Fijne kerst allemaal! X

Populaire berichten