woensdag 21 oktober 2015

Suikerbrood

Zijn jullie ook zo gek op Heel Holland Bakt? Ik vind het de ideale zondagavond besteding, met een kopje koffie en natuurlijk wat lekkers kijken naar wat de bakkers allemaal uit hun oven (die immer anders werkt als thuis) tevoorschijn toveren. Bijna iedere aflevering krijg ik meteen zin om een recept na te gaan maken. Zo ook met de aflevering waarin er suikerbrood gebakken werd. Het recept keek ik af van Sarena en paste hier en daar wat aan (omdat ik geen zin had om boodschappen te doen).









Klaar? Bakken maar!!


Ingrediënten:


Brood
150 milliliter halfvolle melk
7 gram gedroogde gist
2 theelepels fijne kristalsuiker
350 gram patentbloem
1 ei
75 gram roomboter op kamertemperatuur
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
Vulling
100 gram basterdsuiker
halve theelepel kaneelpoeder
halve theelepel citroensap
30 gram roomboter op kamertemperatuur
50 gram kristalsuiker
Bakken
1 ei

water

Benodigdheden:
bakvorm
deegroller
kwastje voor het bestrijken

To do:

Voorbereiding:

  • Verwarm oven voor op 220ºC.
  • Vet een ronde bakvorm met een diameter van 18 centimeter in met boter.

Brood:

  • Warm melk in een steelpannetje op tot ongeveer 37ºC.
  • Los gist en suiker op in de melk.
  • Doe de bloem in een beslagkom.
  • Meng melkmengsel, ei, boter en vanillesuiker door de bloem.
  • Voeg zout toe en kneed 10 minuten goed door tot soepel deeg.
  • Doe in een kom, dek af met folie en laat 30 minuten rijzen.

Vulling:

  • Meng suiker met kaneel en citroensap.
  • Rol deeg uit tot een grote rechthoekige lap.
  • Smeer de boter erover uit en bestrooi met suikermengsel en rol de lap op.


  • Snijd de rol in stukken en zet deze rechtop in een ingevette bakvorm.

  • Dek af met folie en laat nog 30 minuten rijzen.


Bakken:

  • Klop het ei met paar druppels water even los in een bakje.
  • Bestrijk het gerezen brood met ei.
  • Zet het brood onderin de oven en verlaag de temperatuur naar 200ºC. Bak hem in 35 minuten goudbruin.


Even af laten koelen, niet teveel want warm is hij zoooo lekker! En smullen maar.





Follow